שעון נוכחות סלולרי – הדרך החדשה למדידת נוכחות בעבודה מכל מקום, במפעלים וחברות, במקומות עבודה ולעצמאים – עד לא מזמן, הדרך היחידה למדידת נוכחות היתה שעוני נוכחות פיסיים, אשר הכניסה בהם היתה נרשמת דרך מגע פיסי כלשהו עמם. אולם בשנים האחרונות התפתחה מאוד הטכנולוגיה הסלולרית מבוססת האינטרנט הנייד, וכעת ניתן להשתמש בשעון נוכחות סלולרי. מעקב אחר נוכחות העובדים, הדור החדש
מדידת נוכחות במקומות עבודה היתה מאז ומעולם אלמנט חשוב בעולם יחסי העבודה, שכן נוכחות בעבודה היתה רכיב בסיסי על מנת שעובדים יוכלו למלא את מחוייבותם כלפי מעסיקיהם. בנוסף, במודל העבודה של תשלום שכר שעתי, מדידת הנוכחות בעבודה הינה כלי עיקרי בחישוב השכר המגיע לכל עובד.
מעבר לכך, מדידת סך השעות שבה עובדים היו נוכחים במקום עבודתם מאפשרת חישוב של מדדים נוספים, ובהם פריון, פרודוקטיביות, עלות מול תועלת עבור כל עובד, ואפילו מדדים עקיפים כמו משמעת, מוטיבציה, נאמנות למקום העבודה ועוד.
הכלי העיקרי למדידת נוכחות בעבודה הינו שעון נוכחות. שעון נוכחות, עד לפני כמה שנים, היה בדרך כלל סוג כלשהו של מתקן ידני או אלקטרוני המוצמד לקיר הסמוך לשער הכניסה אל מקום העבודה, ובו באמצעות כרטיס, הקלדת קוד או אפילו טביעות אצבע היו העובדים מוכנסים אל המערכת, שהיתה רושמת את שעת כניסתם ואת שעות יציאתם ממקום העבודה.
כך למשל הדבר נהוג בכנסת ישראל: כל עובדי הכנסת, מחברי הכנסת ועד אחרון המנקים, הינם בעלי כרטיס כניסה אלקטרוני מפלסטיק, המועבר באחד משערי הכניסה למתחם המשכן, והמערכת מזהה את שעת כניסתם ושעות יציאתם מן המשכן.
אולם בשנים האחרונות הטכנולוגיה הגיעה גם אל תחום מדידת הנוכחות בעבודה, ועם הצמיחה המהירה של הנגישות לטכנולוגיה סלולרית, התפתחו גם שעוני נוכחות מבוססי טלפונים ניידים, כאשר יותר ויותר מקומות עבודה עברו לשימוש בשעון נוכחות סלולרי.
שעון נוכחות לעסק מבוסס סלולר: גמישות לעובדים ולמעסיקים
שעון נוכחות סלולרי הינו מתקן או אפליקציה המודדת את זמני הכניסה והיציאה לעבודה וממנה, ללא תלות במקום פיסי של העובד. במיוחד כיום, שמודל העבודה מרחוק, כמו מודל העבודה מהבית שצמח מאוד בעת משבר מגיפת הקורונה של תחילת העשור השלישי במאה ה-21, הצורך בשעון נוכחות סלולרי גבר והתפתח מאוד גם מחוץ למגזר ההייטק.
שעון נוכחות לעסק מבוסס סלולר מעניק את אותה גמישות של עבודה מכל מקום, תוך כדי מדידה מדויקת של שעות העבודה של כל עובד. הנתונים עוברים, בלחיצת כפתור או באופן אוטומטי, אל מחלקת השכר במקום העבודה, ובמקביל גם אל המנהלים של אותם עובדים, לפיקוח ובקרה על שעות עבודתם.
אפליקציות של שעון נוכחות סלולרי יכולות להשתלב גם במערכות רחבות יותר, כמו מערכות ניהול פרויקטים, CRM, ומערכות למדידת אפקטיביות של עבודה ותוצרים. השילוב בין שעון הנוכחות הסלולרי לבין מערכות אחרות יוצר הזדמנויות למדידה כללית של פרודוקטיביות העובדים, עד כדי מדידת סטטיסטיקות ביצועים שונות המאפשרות קבלת החלטות ניהוליות מתקדמות על ידי מנהלים של אותם עובדים ומנהלי הפרויקטים בהם הם עובדים.
חלק מהאפליקציות כאלו יכולות להיות חינמיות; חלקן יכול להיות בתשלום חד פעמי ללא דמי מנוי; חלקן יכול להיות גם משולם בתשלום חודשי מתחדש. ההבדל בין האפליקציות הללו הוא כמובן בפיצ'רים שלהן, כאשר לעיתים שי כמה רמות מחיר, עם היקפי שימוש משתנים ויכולות משתנות בכל רמת מחיר.
תוכן ממומן: בקרות כניסה ושעוני נוכחות | כל מה שצריך לדעת על גדרות! | מדריך רכישת לוקרים לבית ספר
הפיצ'רים החשובים
שעון נוכחות לעובדים מבוסס סלולר עובד כמובן על גבי רשת הסלולר. הקישוריות הסלולרית לאינטרנט מסנכרנת בין הנתונים המתקבלים באפליקציה על כניסה או יציאה של עובדים בעבודתם, לבין השרת המרכזי בו הם מתקבלים וממנו הם מועברים אל היעד שלהם בהנהלת העסק ובמחלקת השכר שלו.
פיצ'ר נוסף – ושנוי במחלוקת – היא היכולת של חלק ממערכות שעון נוכחות סלולרי לעקוב אחר מיקום העובדים. איכון סלולרי, או מעקב אחר מיקום המכשיר, הינו יכולת מובנית במכשירים סלולריים. יש לכך כמובן מחיר אל מול הזכות לפרטיות של העובדים.
מצד שני, יש הטוענים כי שימוש בשעון נוכחות סלולרי מצריך מעקב אחר המיקום, כדי למנוע או לזהות מקרי הונאה העלולים להתבצע על ידי אותם עובדים, אשר יכולים לכאורה לדווח על כניסה לעבודה ובפועל לא לעבוד.
בעוד פיצ'ר מעקב מבוסס מיקום עלול להיות שנוי במחלוקת, פיצ'רים אחרים מקובלים יותר, ובהם התממשקות למערכות ניהול אחרות, כגון מערכות ניהול פרויקטים, מערכות מעקב ומדידת שיחות טלפון, מערכות ממוחשבות מבוססות כניסה עם שם משתמש וסיסמא של העובד ושעוני טיימר למדידת שעות עבודה בפועל.
סוגי המכשירים הנתמכים
עבור שעון נוכחות סלולרי כל סוגי הטלפונים החכמים נתמכים, ובוודאי אלו החדישים ביותר. ברוב המקרים, מדובר בהורדה פשוטה על אפליקציה וכניסה עם שם משתמש וסיסמא הניתנים לעובד על ידי המעסיק.
לעיתים, מעסיקים יתנו לעובדים טלפונים ניידים ייעודיים ובהם כבר מותקנת האפליקציה, המחוברת למספר הטלפון העסקי של אותם עובדים.
מכשירי סלולר מדורות ישנים יותר עשויים שלא לתמוך בשעון נוכחות סלולרי באופן ישיר, אלא על בסיס של התקשרות למוקד כלשהו המכניס את העובד המתקשר אוטומטית לספירת השעות שלו דרך המערכת.
כמו כן, טלפונים "כשרים", הנפוצים במגזר החרדי ואינם מקושרים לרשת האינטרנט, יתקשו לעבוד באופן ישיר עם אפליקציות אלו, וגם הם יידרשו לחייג למוקד כלשהו על מנת להכניסם ולהוציאם מן המערכת. חשוב לומר כי מוקדים כאלו הם לעיתים קרובות אוטומטיים, בדומה לחיוג לשם פתיחת שערים חשמליים בפתחי יישובים או מגרשי חניה.
ללא ספק, מערכות של שעוני נוכחות סלולריים הינן חלק משינוי רחב של שוק העבודה בישראל ובעולם כולו, העובר לאט למודל של עבודה שאינו מבוסס מקום. קונספט "המשרד הנייד", שעובר עם העובדים לכל מקום בו הם נמצאים, באמצעות מכשירים ומחשבים ניידים, על גבי רשת אינטרנט הזמינה בכל מקום בזכות פריסת הרשתות הסלולריות – מאפשר עבודה מרחוק, מכל מקום, ללא תלות במרחק או בגיאוגרפיה כמעט.