שעון קיץ – מה תעדיפו קיץ או חורף? איזה סוג של אנשים אתם? בין אם תעדיפו את הקיץ או את החורף ישנם דברים שצריכים להיאמר. ישנם אנשים שיעדיפו את הקיץ ואחת מטענותיהם תהיה הסיבה הפשוטה כי בחורף שעות החושך (הלילה) רבות יותר מאשר בקיץ והדבר לעיתים עלול להשרות תחושה קודרת/ עצובה, תחושה של דאון ודיכאון והרצון העיקרי של אותם אנשים יהיה לישון.
לעומת זאת, בימי הקיץ, מזג האוויר החמים מתווסף לריבוי שעות האור ביממה וזה משרה תחושה טובה יותר, שהיום ארוך יותר ובכך ניתן להספיק יותר דברים. כמובן שמדובר בתחושות פסיכולוגיות בעיקר אך לא לגמרי. ישנם מחקרים רבים בעולם המראים את ההקשרים בין התחושה הפנימית של האדם לבין שעות היממה או עונות השנה.
שעון קיץ 2021
נתחיל בזה שעצם העובדה שכדור הארץ סובב סביב השמש, כך גם שעות האור והחושך משתנים עם חלוף הזמן. אולם, בנוסף לפרט זה ישנן מדינות רבות בעולם אשר החליטו על הזזת שעונים ועל כן אם נחזור אחורה בזמן, נוכל להבין מדוע הוחלט להזיז את השעונים.
אז ככה, לפני מס' מאות שנים שגריר ארה"ב בצרפת הביא הצעת ייעול: לדבריו עדיף לאנושות לקום בשעות המוקדמות של היום ולנצלו עד תם ולישון לאורך הלילה. למעשה, התבסס על מחקרים המראים את היתרונות בשינה לאורך שעות החושך לעומת שעות האור ביום.
לאחר חישובים שערך הגיע למסקנה שבעצם פעולה זו, העם הצרפתי (תחילה) עתיד לחסוך עשרות מיליוני ק"ג של שעווה. אסביר- באותה התקופה, טרם המצאת החשמל, האנושות השתמשה בנרות על מנת להאיר את הלילה. ועל כן, לפי חישוביו עצם הייעול אותו הציע יחסוך את השימוש בנרות וכך גם בשעווה ממנה הם עשויים.
כך גם בימינו אנו, עצם ההתאמה של שעות הערנות של בני האדם נחסכים המון אמצעים וחומרי גלם שלולא הדבר היו מתבזבזים.
הידעתם כי במדינת ישראל בימי הקיץ השמש זורחת בערך כשעתיים מוקדם יותר מאשר בחורף? כן, כן מה ששמעתם! על כן, בחישוב פשוט ניתן להסיק כי במידה ולא היינו מזיזים את השעון, השמש בקיץ הייתה עולה בסביבות השעה 4 לפנות בוקר! בהתאם לכך, ניתן להסיק כי במידה ולא היינו מזיזים את השעונים, בחורף היינו זוכים ליהנות מאור השמש החל מהשעה 7 בבוקר! וכך, האוכלוסייה שמתעוררת בשעות מוקדמות לצורך הגעה לעבודתה, הייתה מתעוררת בחושך ועל כן באופן אוטומטי המורל היה ירוד יותר בהגעה למקום העבודה ומיותר לציין כי נגזרת מכך גם תפוקתם של העובדים.
אז אם נחזור שוב פעם מעט אחורה בזמן, נוכל להבין כי שעון הקיץ שימש לראשונה בזמן מלחמת העולם הראשונה. למעשה, מדובר היה בתקופה קשה מאוד כלכלית וממשלת בריטניה וגרמניה החליטו שזו העת לחסוך.
בימינו, כאשר הטכנולוגיה התקדמה, אנו נמצאים בעת בה החיסכון התקזז (או שהוא עלול להתקזז) והסיבות לכך הן פשוטות מאוד. בימינו צריכת החשמל גוברת עם שימוש במוצרי חשמל חדישים כמו מזגן בימו הקיץ החמים, מכונות כביסה ומדיח הכלים. כמו גם, ניתן למנות גם את השימוש בכלי תחבורה המונעים ע"י דלק- מצרך יקר, למעשה כאשר ישנם שעות מרובות של אור יום, כך גם הנסיעה בכבישים גדלה בהתאם.
מאמרים נוספים:
- קודן לדלת כניסה פתרון שלכם להגנה אוניברסלית לרכוש ולבית
- שעון הנוכחות
- הילדים שלנו צריכים לוקר לבית ספר
- שעון נוכחות ללא דמי מנוי
מבחינה בריאותית
כן, להזזת השעון ישנן גם לא מעט השפעות בריאותיות עלינו, בני האדם: למעשה, בשעות האור, גוף האדם מתעודדת ומפתח רצון לפעילות גופנית. בין אם זה כחלק מהעבודה היומיומית ובין אם זה חשק שמתעורר כתוצאה משעות אור מרובות העובדה היא אחת, בימי הקיץ, בני האדם עושים יותר פעילות גופנית! לעומת זאת, אנו חייבים לציין כי עצם החלפת השעונים פעמיים בשנה, עשויה לגרום לבעיות בריאותיות דווקא. לדוגמא, כאשר מזיזים את השעון מחורף לקיץ, מתגלה העובדה כי אנו ישנים שעה פחות באותו הלילה של ההזזה, לעומת שעון החורף בו אנו מרוויחים שעת שינה נוספת.
פרט נוסף שחשוב לציין כי ברגע שמתקיימת חוסר הלימה בין השעון הביולוגי שלנו, בני האדם לבין, השעון הפיזי אנו עלולים לחוש בתחושות עייפות מוגברות העלולות לפגוע משמעותית בתוחלת החיים, לגרור הפרעות שינה ועוד… לאור הסיבות הללו יהיו את אלה שקמו וטענו בשנים האחרונות כי יש לבטל את מעבר השעונים ולהישאר עם שעון הקיץ לאורך כל ימות השנה.
אז בואו נחליט אחת ולתמיד, מה עדיף, שעון קיץ או חורף?
אין לנו תשובה חד משמעית עבור שאלה מסוג זה. לכל מדינה יש את השקפה בנושא ולכל אדם יש את העדפותיו. מה שבטוח הוא תמיד יהיו את האנשים שיעדיפו את החמימות והאור של הקיץ לעומת כאלה שיעדיפו את הלבוש המוקפד, הקרירות ותחושת החמימות בבית ממוזג בזמני החורף. פרט נוסף שלא דיברנו עליו הוא קו המשווה. למעשה, קו המשווה הקטבים ממזערים את השפעת הזזת השעון וזה מתוקף מיקומם על פני כדור הארץ. ישנן מדינות ענק כמו רוסיה לדוגמא הנפרשות על פני שטח עצום לרוחב ולאורך וכאן השיקולים העיקריים להזזת השעון יהיו בירוקרטיים.
מתי מזיזים שעון בישראל?
נכון לשנת 2021, שעון הקיץ נכנס לתוקף החל מהתאריך 26 במרץ. למעשה, תושבי מדינת ישראל צריכים להזיז את שעונם בתאריך זה שעה אחת קדימה ובכך "להפסיד" שעת שינה אך להרוויח שעות אור נוספות. לחובבי הקיץ הדבר מסמל את פתיחת העונה האהובה עליהם ובכך נוכל לראות תזוזה ערה יותר של אנשים ביותר שעות לאורך היום. כעבור מס' חודשים, אם נדייק, כעבור כחצי שנה, בתאריך ה-31 לאוקטובר לשנת 2021, יזיזו תושבי מדינת ישראל את השעון בשנית. הפעם, השעון יזוז שעה אחת אחורה ובכך ירוויחו שעת שינה נוספת.
אם כך, כל שנותר זה שתחליטו בעצמכם מה תעדיפו? האם את הקיץ, עם שעות האור המרובות עם האנרגיה הטבעית, מצב הרוח המרומם יותר והבגדים הקצרים? או שמא תבחרו בבגדים המוקפדים והחמימים, הכירבולים בפוך והשוקו החם עם הסרטים בטלוויזיה? דבר זה הוא עניין סובייקטיבי ואנו מקווים שעזרנו להבין קצת יותר על הנושא המרתק הזה.
לקבלת עדכון לגבי שעון חורף של שעון הנוכחות של חברת מקורטק ניתן להיכנס לאתר